Gå direkt till sidans innehåll

Wall of fame

Vi vill med vår Wall of fame fira att Järfälla gymnasium fyller 50 år. Personerna på vår Wall of fame har gått på skolan eller i vissa fall undervisat här. Under årens lopp har skolan haft olika organisationer och namn -Jakobsbergsskolan, Samgymnasiet, NT-gymnasiet, HTS-gymnasiet, YTC, Kvarnskolan, Mälargymnasiet och nu senast nya lokaler i BAS Barkarby.

Folkkär friidrottare som blev världsmästare i diskus 2019 samt 2023 och tog OS guld 2021. Innehavare av det svenska rekordet på 71,86 meter. Utöver VM-guld har Daniel ett VM -och EM-silver samt mängder av SM-medaljer i både kula och diskus.
Student 2011.

Daniel Ståhl
OS & VM Guld i Diskus

Sedan examen från Beckmans designhögskola 2016 har Anna arbetat som frilansande modedesigner och främst arbetat med att skapa unika plagg åt artister för scen och röda mattan. Anna har klätt personer som Laleh, Oskar Linnros, Veronika Maggio, Bea Åkerlund, Camilla Läckberg med flera och hennes plagg har visats i många olika sammanhang, däribland på Kulturhuset som en del i utställningen ”Natura Dentata” 2017.
Student 2006.

Anna Amouei Kläddesigner

Björn Hurri är en prisbelönt concept konstnär och art director inom underhållningsmedia med fokus på tv-spelsbranschen. Han har jobbat för alla stora spelförlag under 20 års tid med över 100+ utgivna projekt. Många av dom har vunnit priser, spel som Fortnite, Horizon: Zero Dawn, Alien Isolation, God of War 4, Dishonored, League of Legends med flera. Student år 1999

Björn Hurri Speldesigner

Som bokförläggare gav han ut närmare tusen titlar innan han slog igenom som fågelfotograf med debutboken Mellan vingspetsarna år 2005.. Av en enig kritikerkår har han utnämnts till mästare och naturfotograf i världsklass. Fyra av hans böcker har utsetts till årets Årets Pandabok av Världsnaturfonden, WWF. 2009 vann han Augustpriset i fackboksklassen med Att överleva dagen tillsammans med textförfattaren, professor Susanne Åkesson.

Brutus Östling Naturfotograf

Samhällsvetenskapsprogrammet, student 1994 Flerfaldigt prisbelönt som entreprenör. Grundare av bl a smyckes- och designbolaget Edblad. Lärarutbildad, varit VD, drivit flera butiker, designat kläder, smycken, inredning, arbetskläder, skor och driver eget pensionat samt restaurang.Student 1994

Cathrine Edblad Designer

Karriär som skådespelare, komiker och programledare. Medverkade i populära humorserien Hey Baberiba och har lett program som t ex När och Fjärran. 2010 var Christine programledare för Melodifestivalen och blev 2015 utsedd till “årets kvinnliga programledare” i på Kristallengalan.
Student 1993.

Christine Meltzer skådespelare

Känd som programledare från tv-program som Let's Dance och Hellenius Hörna. David har även medverkat i ett antal filmer som t ex “En gång i Phuket”och i humorserier som Hey Baberiba och Pyjamas. David valdes till "Årets manliga programledare" på Kristallengalan 2010, 2013, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019 och 2020.
Student 1993.

David Hellenius programledare

Didrik Vanhoenacker, naturvetenskaplig linje 1987-1990. Jag jobbar som jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet. Det innebär att jag svarar på frågor från allmänheten om djur och natur. Jag är också med i radio och TV ibland och pratar om djur och natur där.

Didrik Vanhoenacker Biolog

Jobbade på skolan 1993-98 och tränade under den tiden Degerfors IF och AIK. Lämnade skolan hösten -98 för att träna Örgryte IS. Har därefter varit verksam som tränare i Ålborg (Danmark), Rosenborg (Norge), förbundskapten för Sverige, Technical Director Mamelodi Sundowns (SydAfrika) och förbundskapten för Island.

Erik Hamrén Fotbollstränare

Lämnade svensk fotboll 2003 för spel i italienska Udinese. Sedan blev det spel i Spanien mellan åren 2005-12 för klubbar som Murcia, Almeria och Valladolid. 2012 tillbaks i Sverige och spel för AIK i fyra säsonger. Efter en kort utlandssejour 2016 är Henok tillbaka i AIK och bär numera även kaptensbindeln. Svensk mästare med AIK 2018. Representerat Sveriges U-21 landslag och Eritreas A-landslag.
Student 2003.

Henok Goitom Fotbollsproffs

2013 startades Ida Andersson Band - en hylling till bluesens kvinnor för att lyfta fram de fantastiska kompositörer av kvinnligt kön som alltför länge fått stå i skuggan av deras manliga kollegor. Bandet blev snabbt uppmärksammat, dels på grund av mycket svängig musik och scennärvaro. Och dels på grund av den feministiska framtoningen och de historier Ida berättar på scen om bortglömda kompositörer som glömt borts just på grund av deras kön.

Ida Anderson
Artist Jupiter

Sen gymnasiet har iSHi bl a producerat svenska klassikern till Petter ’Det går bra nu’ som än idag är en mening alla känner till och använder. iSHi har även släppt musik under hans egna namn som producent-artist med etablerade amerikanska rap stjärnor som Pusha-T, French Montana och Wu-Tang legenden Raekwon. Han har även fått jobba med etablerade världsstjärnor som Rihanna, Shakira, Usher, Ne-yo, Avicii etc.

ISHI
musikproducent

Utbildade sig till dansare under skoltiden och satte upp några skolmusikaler. Utbildade sig senare hos Björn Axén och blev färdig frisör 1986. Jobbade därefter 8 år professionellt som musikalartist i bla. Cats, Cabaret, Phantom of the opera, Zorba och After Dark mm. Ärvde hela Björn Axéns livsverk år 1993 vid hans bortgång helt omedveten om det. Har sedan dess utvecklat Björn Axén till vad det är idag tillsammans med sin kollega Peter Hägelstam och sitt team. Har varit kungliga hovleverantörer sedan 1984 och är än idag.

Johan Hellström
VD Björn Axén

Efter studenten blev det kandidatprogrammet i Nationalekonomi på Uppsala universitet och 2 års studier på Mastersprogrammet i Nationalekonomi vid Stockholms universitet. Idag är Johanna Avanzas hållbarhetsansvariga och arbetar med en rad olika frågor kring hållbarhet och ekonomi, bland annat hur vi kan underlätta för privatpersoner att göra hållbara val när de placerar sina pengar. Student 2007.

Johanna Kull
Hållbarhetsansvarig på Avanza

Utbildad folkhälsovetare som har varit elitidrottare i karate och assisterande förbundskapten för Svenska Karatelandslaget. I sin civila karriär har hon framförallt arbetat som folkhälsoplanerare och föreläsare. Karin debuterade även som författare 2019 med boken ”Så skilde döden oss åt”. Idag forskar hon om hållbart ledarskap på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm och föreläser i eget företag. Student 1999.

Karin Hägglund Elitidrottare

Gick på Naturvetenskaplig linje och tog studenten 1990, från klass N3a. En ledande expert på Digital kompetens, som arbetar på Internetstiftelsen. Känd fotograf av Star Wars leksaker.

Kristina Alexanderson Internetstiftelsen

Verksam som serietecknare och illustratör. Hennes böcker handlar om såväl hemsökta hus som historiska kvinnor och melankoliska ungdomar. Loka har gjort barnserien Katten & Ekorre, illustrerat barnböckerna om Nina och tecknar regelbundet för Expressen Kultur. Studier bland annat på det Estetiska programmet - Bild & formgivning, Konstfack och Serieskolan i Malmö.

Loka Kanarp illustratör

1997 - 2000 gick Lotta på Konstfacks linje Grafisk design och illustration. Sedan dess har hon jobbat med illustration av alla möjliga slag, i böcker, tidningar, reklam, och med både offentlig och privat sektor. Lotta gillar att skriva och rita serieböcker och har gett ut fyra egna. Vid sidan om tecknandet har hon också alltid gjort textilkonst, t ex broderier och virkade föremål, som ofta lever sitt eget liv när de sprids på nätet.
Student 1993.

Lotta sjöberg illustratör

Magnus Kamryd är sedan 2018 VD för OKQ8 Scandinavia och har en bred och gedigen erfarenhet inom detaljhandels- och drivmedelsbranschen. Dessförinnan har han bland annat varit VD och grundare på Trimb Healthcare VP Meda OTC, VD på Antula Healthcare, Sverigechef på Unilever, VD 7-Eleven samt direktör på Shell Retail. Student 1986

Magnus Kamryd
VD OKQ8

Mari Jungstedt är en av Sveriges mest framgångsrika spänningsförfattare med närmare 6 miljoner sålda böcker bara i Sverige och med sina böcker utgivna i över 20 länder världen över. Mari arbetade som journalist, bland annat på Ekot och som nyhetsankare på SVT, innan hon började skriva kriminalromaner.
Student 1981.

Mari Jungstedt Deckarförfattare

Filosof och litteraturvetare. Professor vid Yale University och den förste svensk som valts in i Harvard Society of Fellows. Han är författare till flera hyllade böcker som har översatts till ett dussin språk och legat till grund för internationella konferenser. Hans bästsäljande bok Vårt enda liv gjorde honom känd för en bred allmänhet och 2020 var han värd för Sommar i P1.

Martin Hägglund Filosof

Flerfaldigt belönad skådespelare, bland annat Ingmar Bergman Award 2005, en Oscar för sin roll i Hämnden 2010, Academy Award - In a Better World 2011, Guldbagge - Mig äger ingen 2013, Maria Larssons eviga ögonblick 2008.

Mikael Persbrandt Skådespelare

Fostrad i Järfälla HC och tog SM-guld med Djurgården 2000 och 2001. Efter väntade en lång och framgångsrik karriär i NHL och Detroit Red Wings. En av få spelare som vunnit SM-guld, Stanley Cup (2008), VM (2006) och OS (2006). Kom även att bli känd som en av NHL:s bästa tacklare och det kom att kallas att bli “kronwalled”. Student 2000.

Niklas Kronwall Hockeyproffs

Fostrad i IFK Viksjö och inledde sin proffskarriär i AIK. Blev tidigt utlandsproffs i Bayern München för att sedan spela i klubbar som Nürnberg, Blackburn och Leicester. Återvände till AIK 2007 och har blivit en riktig favorit bland AIK fansen. SM-guld med AIK 2009 och har representerat Sverige både på U-21 -och A-lagsnivå.
Student 1999.

Nils-Eric Johansson fotbollsspelare

Robert är författare till rapporten Removing carbon now, sitter med i Science based target initiatives rådgivande expertgrupp om nettonollmål och är initiativtagare till nätverket Klimatmålsinitiativet. Robert har jobbat med kommunikation och påverkan inom ideell sektor det senast decenniet, senast som chef över kommunikations och policyteamet på Oxfam Sverige.

Robert Höglund oxfam

Gick Hotell- och restaurangprogrammet – tog studenten 2006 2006-2013 VD och ägare av reklambyrån Roy Jacobs 2006-2013 Business developer/ägare i klädbutik ”Old Bridge Street” 2013 - 2021 marknadsföring och sälj konsult - frilans 2020 Finalist i Sveriges mästerkock

Roy Nader Entreprenör

Författare till serien Livat på Lingonvägen som Sarah skriver tillsammans med min syster. Hittills har det getts ut 19 böcker. 2019 kom boken Fantastiska flickor ut som handlar om betydelsefulla flickor och kvinnor i den svenska historien. 2018 återvände Sarah till sin gamla skola, som numera heter Järfälla gymnasium, men som skolbibliotekarie den här gången. Student 1992.

Sarah Utas
Barnboksförfattare

Simon tog studenten från HTS-gymnasiet 2011. Han gick Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Under det sista året drev han UF-företag och blev topp-10-i- Sverige bland de bästa säljarna! 2013 startade han Fisk- och skaldjursbilen – som nu är etablerat i Stockholm, Sundsvall, Karlskrona samt Leksand och omsätter 19 miljoner kronor med 25 anställda. 2018 var han finalist i Årets Unga Företagare i Sverige! 2020 startade han Vasafiskerian.

Simon Nader Entreprenör

Konstnären och författaren Simon Stålenhag med en bakgrund som datorspelsutvecklare har främs blivit känd för sina cience fiction-målningar av retrofuturistiska landskap. Hans konstböcker Ur varselklotet (2014), Flodskörden (2016) och Passagen (2017) har rosats av kritiker i Sverige och internationellt. Student 2003

Simon Stålenhag konstnär

Fostrad i Järfälla HC och tog sedan klivet till Djurgården mellan åren 2002-2005. Efter det väntade spel i NHL för klubbar som Toronto, Washington och Calgary. Avslutade en lång karriär med många år i KHL och spel för klubben Lokomotiv Jaroslavl. Lagkapten för Tre Kronor som tog VM-guld 2013. Student 2001.

Staffan Kronwall Hockeyproffs

Efter studentexamen 1991 från Jakobsbergsskolan undervisade Stefan på grund- och gymnasieskolan i Järfälla. Stefan har därefter varit forskare och lärare på Handelshögskolan i Stockholm, där han också doktorerat. Han är löpande anlitad som seniorrådgivare till flertalet myndigheter och har startat flertalet företag baserat på kunskaper från sin utbildning.

Stefan Engström Fondexpert

Jobbat som idrottslärare på skolan. Tog Sm-guld med AIK 1992 något klubben hade väntat på i 55 år. Kom att vara en framgångsrik förbundskapten för Sverige där han tog laget till VM-slutspel 2002 och EM-slutspel 2000 samt 2004.

Tommy Söderberg Fotbollstränare

Samhällsvetenskaplig linje 1976-1979 Flerfaldigt prisbelönt författare. Tidigare mentalskötare, journalist och dramatiker. Har skrivit en lång rad romaner, bland annat Låt mig ta din hand, som utspelar sig i uppväxtens Jakobsberg. Hennes böcker är översatta till närmare trettio språk. Foto: Annika Marklund

Tove Alsterdal Författare